Jak skonfigurować Google, aby od czasu do czasu usuwał Twoją aktywność

Nikt na razie nie wie, że Google zbiera o nas bardzo dużo informacji. Jeśli mamy telefon z Androidem, system rejestruje naszą historię lokalizacji, używane przez nas aplikacje i strony internetowe, które odwiedzamy z Chrome. Wszystko to bez patrzenia na inne dane, takie jak historia YouTube i wykorzystanie innych platform należących do wielkiego G.

Jako użytkownicy zawsze możemy nie używać naszego konta Google do logowania się do niektórych aplikacji lub od czasu do czasu usuwać historię przeglądania i wyszukiwania. Ale jest to nadal zbyt skomplikowane zadanie, biorąc pod uwagę, że mówimy o naszej prywatności. I chłopcze, wygląda na to, że Google w końcu postanowił coś z tym zrobić i trochę nam to ułatwić.

Jak skonfigurować konto Google, aby od czasu do czasu automatycznie usuwać wszystkie dane

Wczoraj Google ogłosił, że od teraz możemy ustawić limit czasu, dla którego Google może zapisywać naszą ostatnią aktywność. W taki sposób, że historia lokalizacji, nasza aktywność na stronach internetowych i aplikacjach są automatycznie usuwane po przekroczeniu ustalonego limitu .

Obecnie Google oferuje 2 opcje tego maksymalnego limitu: 3 miesiące lub 18 miesięcy. W związku z tym wszelkie dane lub dane osobiste, które przekroczyły ten wiek, zostaną automatycznie usunięte z serwerów Google.

Nadal będziemy widzieć podobne spersonalizowane reklamy, sugerowane treści i rekomendacje, ale ich zasięg będzie bardziej ograniczony. Będą mniej dokładne, ponieważ będą oparte wyłącznie na naszych najnowszych danych.

  • Najpierw otwórz panel zarządzania aktywnością na swoim koncie Google ( TUTAJ ).
  • W sekcji „ Aktywność w internecie i aplikacjach ” kliknij „ Zarządzaj aktywnością ”.

  • W tym nowym oknie, na karcie „ Aktywna jest opcja Aktywność w sieci i aplikacjach ” zobaczymy komunikat, że nasza aktywność jest zapisywana, dopóki nie usuniemy jej ręcznie. Wybieramy „ Zmień to ustawienie ”.

  • Następnie Google oferuje nam możliwość automatycznego usuwania całej naszej aktywności co 3 miesiące lub co 18 miesięcy . Wybieramy opcję, która najbardziej nas interesuje i klikamy „ Dalej ”.

  • Na koniec kliknij „ Potwierdź ”. Od tego momentu wszystkie dane zarejestrowane z naszej aktywności w Internecie i aplikacji starsze niż 3 lub 8 miesięcy (w zależności od wybranej przez nas konfiguracji) będą natychmiast usuwane z serwerów Google. Podobnie od teraz wszystkie rekordy, które przekraczają tę datę, będą również automatycznie usuwane, bez konieczności podejmowania przez nas żadnych działań.

A dzięki temu wszystko byłoby gotowe. Wygląda na to, że Google jest zdeterminowany, aby przechowywać nasze dane przez co najmniej 3 miesiące. Dane, które są następnie wykorzystywane między innymi do sugerowania treści według naszych upodobań.

Mamy również możliwość codziennego ręcznego usuwania wszystkich tych danych, jeśli chcemy, choć jest to co najmniej żmudne zadanie. Niestety, jest to jedyny sposób, w jaki obecnie musimy zapobiec pozostawaniu wszystkich tych danych w Google przez długi czas.

W tym celu otwieramy menu „ Ustawienia ” w naszej przeglądarce i szukamy sekcji „ Prywatność i bezpieczeństwo -> Usuń dane przeglądania ”. Możemy wykonać to samo ręczne usunięcie z aplikacji Google na naszym urządzeniu z Androidem.

Jeśli przeglądamy Chrome z komputera PC, możemy również wyświetlić opcje usuwania, naciskając jednocześnie klawisze Control + Shift + Delete na klawiaturze.

Czy masz zainstalowany Telegram ? Otrzymuj najlepsze wiadomości każdego dnia na naszym kanale . Lub, jeśli wolisz, dowiedz się wszystkiego z naszej strony na Facebooku .